dimecres, 29 de juliol del 2009

Wie das Gestirn, ohne Hast, aber ohne Rast. Goethe


Encapçalo aquest escrit amb un aforisme de Goethe que Juan Ramón Jiménez admirava i que quasi bé va fer seu: Com l’astre, sense precipitació però sense descans.


Cartell pel vestíbul de l'institut, carbonet i guixos

Dos o tres tardes gaudint de l'àlbum que sobre Juan Ramón Jiménez ha editat La Residencia de Estudiantes. Amb pròleg, tipografia i cura de l’edició d’Andrés Trapiello; magnífic (a vegades, la senzillesa pot arribar a ser grandiosa). És d’aquesta mena de llibres que en primer lloc et produeixen un plaer visual, com un quadre, un paisatge, un... Després un plaer tàctil per la grandària, l’enquadernació i el paper; finalment tot el material que hi ha que és molt més del que un podria esperar d’una biografia, sense cap mena de manipulació, transparent tal com, possiblement i malgrat la seva meticulositat, a l’autor dels versos La transparencia, Dios, la transparencia, li hagués agradat.
El llibre, em serveix per comparar-lo amb un altre que va ser editat l’any 2006 per commemorar els cinquanta anys de la concessió del premi Nobel a JRJ i que era el catàleg d’una exposició. Havent-hi, com és natural, moltes coincidències entre ambdós llibres, en aquest àlbum s’hi troba nou material i sobretot una altra... mirada que m’amplia i referma l’admiració que sento pel poeta.
Coincideix, quantes coincidències! Amb la lectura, en una nova edició (cada edició ens diu una cosa diferent) de La soledad sonora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada