dijous, 10 de gener del 2013

El Arte de la amistad

Pati dels Venerables Sacerdotes, Sevilla.


Anada a Sevilla des de Madrid per poder admirar in situ l’exposició Murillo & Justino de Neve. El arte de la amistad. El lloc, l’antic Hospital de los Venerables, seu de la Fundación Focus-Abengoa.
Ens dóna la benvinguda el magnific retrat de Justino de Neve, que interromput de la lectura del seu breviari ens mira, de fit a fit, i somriu lleument, educadament, com si ens  estigués esperant. Raríssims, quasi bé com joies, els petits olis pintats sobre obsidiana negra i els pintats sobre coure en forma ovalada. La lluneta, El somni del patrici Juan llueix de manera especial fora del seu lloc al passadís central del Prado. Si troba a faltar, diuen que per manca d’espai, la seua parella El patrici revela el seu somni al papa Liberi i El bon pastor que no estava al Prado, en canvi s’agraeix trobar el Sant Pere penitent o La noia amb flors.
Dintre de l'església, en el seu marc original, es mostra de manera impressionant La immaculada, adquirint aquella dimensió que els quadres de temes religiosos perden a les parets dels museus. La “escalinata” d’angelets, querubins, puttis fan que l'ascensió de la verge adquireixi un ritme musical en el que podria ser una mena de caos... en perfecte ordre. Només un dels angelets sembla aliè a la gran algarada de l’ascensió i ens mira: no fa altra cosa que convidar-nos a entrar al quadre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada