divendres, 19 de març del 2010

Yo dejaría así la fuente. JRJ.

Entre el llibres que estic llegint hi ha Guerra en España de JRJ, de l’editorial Point de Lunettes, en una edició d'Ángel Crespo revisada i ampliada per Soledad González Ródenas. El llibre és sucós, l’agafi per on l’agafi; personalíssim com només pot ser sent qui és l’autor. Circulava una edició, espurgada (per no emprar una altra paraula), del 1984 de l’editorial Seix Barral amb 400 pàgines menys on sembla que tota la progressia (i retrogressia), que no hi sortien ben parats, hi van posar l’estisores.
El llibre és un compendi de texts, cartes, poemes, fotografies, documents etc. que JRJ va anar recopilant i guardant per poder donar, des de l’exili, la seva visió de la guerra civil. Si, algú encara tenia algun dubte de que JRJ sempre va ser un home honrat i conseqüent amb tot el que feia i escrivia, aquest llibre li posarà les coses clares.
Cada pàgina és un descobriment i la lectura, tot i que un cop s’agafa el llibre és pràcticament impossible de deixar-la, la dosifico. Aquets darrers dies l’he dedicat a l’Album I, i de la col•lecció de fotografies amb notes i escrits em quedo amb la de la font d’Apolo, al passeig del Prado de Madrid. El peu de foto diu així: En Madrid, Las obras de arte están concienzudamente protegidas contra los bombardeos. La fuente de Apolo del Paseo del Prado, enteramente cubierta por un muro de ladrillos y sacos de cemento. Sota, escrit a mà, el poeta hi va posar: Yo dejaría así la fuente. Quanta raó tenia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada