dijous, 7 de gener del 2010

Murillo, recuperat.


Sant Salvador d'Horta i l'Inquisidor d'Aragó, Murillo.

Una bona ocasió per viatjar, encara, a Bilbao (del 19 d’octubre de 2009 fins el 17 de gener de 2010) i sinó a Sevilla (del 18 de febrer fins el 30 de maig de 2010) per admirar l’exposició que els museus de Belles Arts d’ambdues ciutats han organitzat dedicada a Murillo, un dels pocs pintors que pot seure a la taula amb Velázquez.
L’exposició El Joven Murillo mostra la producció primerenca del pintor sevillà i presenta més d’una quarantena d’obres, 25 d’elles procedents de col•leccions estrangeres de las que, a més a més, 16 de les obres són inèdites a Espanya i que pertanyen a l’etapa inicial de Murillo (Sevilla, 1617-1682), els anys que van des de 1640 fins 1655, concretament al període entre els seus 23 y 38 anys en els que Murillo es va formar com a pintor.
Entre els quadres que es mostren n'hi ha un que per la proximitat porto avui aquí. Es tracta de l’oli Sant Salvador d’Horta i l’Inquisidor d’Aragó, propietat del Museu Bonnat de Bayona, on narra un episodi de la vida del beat que visqué a Tortosa i a Horta de Sant Joan, on se’l venera. És una peça de dimensions considerables (178x190cm) on la figura del beat Salvador, de genolls, amb actitud humilíssima, s’enlaira per sobre de les demés figures del quadre amb una força pictòrica que em recorda el frare Francesc de La cuina dels àngels del Louvre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada