dissabte, 10 d’abril del 2010

Mariano Fortuny Madrazo.

Palau Orfei, Venècia.

El Museo del Traje de Madrid, mostra fins el 27 de juny i amb el títol de Inspiraciones, la col•lecció de vestits i dissenys tèxtils de Fortuny adquirits per l’amo de Inditex (Zara) i donats a l’Estat, juntament amb pintures, gravats, fotografies i dissenys pertanyents a diferents col•leccions i museus entre ells el museu Fortuny i la Fundació Giorgio Cini de Venècia, La Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Museo Arqueológico, La Biblioteca Nacional i El Prado. L’exposició mostra més de cent trenta peces. Coincidint en el temps, a Barcelona, a l’edifici de La Pedrera, amb el patrocini de Caixa de Catalunya, també fins el 27 de juny, hi ha l’exposició Fortuny, El mag de Venècia que presenta unes tres-centes obres.
No és pas la primera vegada que es mostra obra del fill de Fortuny a Espanya. A la tardor de l’any 1984 a la sala del banco de Bilbao de Madrid es va inaugurar una exposició amb el nom de El Fortuny de Venecia, que després va anar cap a Barcelona. Quatre anys més tard, al novembre de 1988, se’n va fer una altra per inaugurar el Mercado de la Puerta de Toledo, comissariada per qui va ser director del IVAM i del MNARS, Juan Manuel Bonet. En aquesta mostra, ja s’hi van mostrar més de cent cinquanta peces. I la Biblioteca Nacional l’any 1994, per Nadal, va presentar una exposició dels dos Fortuny (pare i fill) on hi havia la col•lecció de gravats que Henrietta, la dona del fill va regalar al govern espanyol, cosa que també va fer amb el palau Orfei de Venècia i que va se rebutjat per les autoritats franquistes.
De Mariano Fortuny i Madrazo hi ha moltes anècdotes ja que va ser un personatge mundà, culte i creatiu que va fer girar al seu voltant tot el món cultural europeu. Marcel Proust el nombra amb admiració a la seva obra i fa que les seves protagonistes vesteixin les exquisides túniques o els quasi bé inconsútils vestits. No sé perquè, fantasiejo que Isadora Duncan va morir, accidentalment estrangulada, portant un dels fulards dissenyats per Fortuny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada