divendres, 6 de juliol del 2012

Kirchner a la Fundación MAPFRE

Dona jacent amb camisola blanca, oli/tela, c. 1909 Städel Museum, Francfort del Meno.

Una altra de les sales que solc visitar quan vaig a Madrid és la de la Fundació Mapfre. A la seva nova seu de Recoletos hi tenen una exposició del pintor alemany Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938). Aquest artista no ha estat mai sant de la meva devoció, sempre he trobat la seva pintura poc sentida i massa temperamental, és a dir que la seva obra la veig improvisada i de primera intenció. L’expressionisme alemany, del qual forma part segons la crítica especialitzada, sempre l’he sentit lluny del que entenc primer com pintura i després com expressionisme i sempre que he vist obres de qualsevol dels seus artistes afiliats no he aconseguit veure-hi més enllà d’una mena de treball plàstic amb fins... terapèutics i de provatura. 
La mostra de la Mapfre és extensa i completíssima, com quasi bé tot el que presenten i aquesta és la primera monogràfica que es pot veure a Espanya. Dibuixos, fotografies, escultures, gravats, pintures es poden contemplar en un recorregut cronològic. 
Com sempre sol passar, un quadre, un apunt, unes pinzellades, la composició o segons quines notes de color fan que alentim el pas davant una obra i que s’estableixi un nexe de comunicació que abans no existia amb l’artista i es trenquen les barreres. A partir d’aquí ja se li pot perdonar que no ens agradi perquè una sola de les seves obres té la força suficient per... redimir-lo. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada