divendres, 2 de juliol del 2010

El velázquez de Yale

L'educació de la verge, atribuït a Velázquez (detall).

El diari El País porta en portada la notícia del descobriment, als soterranis de la universitat de Yale, d’un velázquez. Bona notícia, encara que falta saber si és veritat que la pintura sigui obra del mestre. Els experts, diuen que és de l’època sevillana del pintor. Normal, a primer cop d’ull i mirant la foto que publica el diari no s’aprecia el toc del geni. A les pàgines interiors hi ha diferents fotografies que comparen l’obra amb altres. Em crida l’atenció la cara de santa Ana i el drapejat que li cobreix el cap, d’una serenitat i bellesa... absents. És, potser, la part més velázquez del quadre; la fesomia de la dona, de mirada seriosa i trets masculins, sense cap concessió a una estètica amable, apunta cap a Velázquez, encara que un li veu cert trets d’un altre gran: Murillo.
Sigui de qui sigui, és una llàstima que hagi estat tants anys arraconada i que ningú dels experts que l’han degut tenir a l’abast hagi intuït que la mirada de la dona sigui fruit de la mà d’un mestre.
Continuant amb El País, dóna la noticia de que Facebook ha censurat una fotografia del fotògraf Robert Mappelthorpe i acaba així: La foto elegida por Scissor Sisters retrata la baja espalda del bailarín clásico Peter Reed, muerto en 1986.
Lo de la baja espalda no és censura, és un eufemisme per dir natges o cul.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada