divendres, 4 de desembre del 2009

Rubens i Ticià.


Carles Vè i l'Emperatriu Isabel, Rubens.

La teta, que ha estat a Sevilla, m’ha portat el catàleg de l’exposició de les obres de la casa d’Alba. Una manera de conformar-se quan no es pot anar a veure una exposició és fullejar el catàleg on hi ha unes quantes peces que per cert bé mereixen un viatge a Sevilla.
Llegint uns comentaris dels diaris que en parlen hi he trobat aquest que transcric: El primogènit dels Alba va explicar amb una anècdota el valor artístic i la importància històrica d’aquesta exposició, al recordar quan el seu avi mostrava la col•lecció a un especialista japonès i aquest li va preguntar si un dels quadros que estaven veient era una còpia, el duc li contestà: "Aquí només hi ha una còpia, que és la de Rubens a Tiziano". Se referia al retrat de l’emperador Carles V amb Isabel de Portugal, que Rubens copià del de Tiziano, el qual fou destruït en un incendi en el Palau Real de Madrid en el segle XVII, i que és un dels quaranta elegits en aquesta selecció.
Un, després de riure amb l’enginyosa ocurrència del duc, es pregunta, tot i que el va copiar, si es pot considerar còpia un quadre d’un gran a partir d’un altre gran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada